Smak kawy zależy od wielu czynników, w tym w głównej mierze od rodzaju i sposobu jej przygotowania. Najpopularniejszym gatunkiem kawy jest kawa Arabica, która stanowi około 70% światowego rynku kawy. Charakteryzuje się czekoladowym posmakiem i względnie niską zawartością kofeiny, co sprawia, że często miesza się ją z Robustą, jedną z bardziej popularnych kaw. Włochy to kraj znany z produkcji wysokiej jakości kawy, w tym kawa segafredo od BEE.

Jak rozpoznać dobre ziarno kawy?

Najważniejszym kryterium oceny jakości kawy jest jej świeżość – bez względu na to, z jakim rodzajem kawy mamy do czynienia. Nie da się ukryć, że świeżo palona kawa smakuje o wiele lepiej niż ta, która została poddana procesowi palenia wiele miesięcy temu. Miejsce produkcji kawy ma również duży wpływ na jej smak. Warunki, takie jak klimat i rodzaj gleby, mają ogromny wpływ na gatunek kawy. Nie bez znaczenia jest fakt, że kawa w supermarketach pochodzi zazwyczaj z plantacji przemysłowych, gdzie ludzie zwracają większą uwagę na to, jak produkowana jest kawa, niż na jej jakość.

Co wpływa na smak i jakość kawa segafredo?

Rodzaj kawy ma również duży wpływ na jej smak. Tak też jest i w tym przypadku. Obecnie na światowym rynku kawy dominują dwa rodzaje kawy: kawa Arabica i kawa Robusta. Pierwsza z nich jest uważana za najdroższy rodzaj kawy ze względu na jej wymagającą uprawę. Ziarna kawy, z których produkuje się kawę Arabica, są uprawiane głównie w wysokogórskich regionach Ameryki Południowej i Afryki. Z drugiej strony, kawa Robusta nie jest tak wymagająca, a ponadto jest odporna na negatywny wpływ czynników zewnętrznych. Te dwa rodzaje kawy znajdziemy w kawie segafredo.

Segafredo to wysokiej jakości włoska kawa

Osoby poszukujące najlepszej kawy ziarnistej powinny postawić na kawę włoską – Segafredo. Firma produkująca tę kawę została stworzona w latach 70. w Bolonii i od tego czasu cieszy się dobrą opinią wśród konsumentów i jest określona na całym świecie z wysokiej jakości kawy. Początkowo celem rodzinnej firmy było rozpowszechnianie smaku włoskiego espresso. Obecnie większość kaw Segafredo to zrównoważona mieszanka dwóch najpopularniejszych gatunków kawy na świecie – Arabiki i Robusty. Dzięki temu kawa segafredo ma niepowtarzalny smak i bogaty aromat. Co ważne, kawa ta świetnie nadaje się do automatycznych ekspresów do kawy z funkcją mielenia ziaren. Widzimy zatem, że ma ona prawie same walory smakowe i inne zalety.